Parsnip Soup
Bahan-bahan
- 900 g parsnip
- 50 g mentega
- 1 ulas bawang besar, dicincang
- 2 ulas bawang putih, diketuk
- 2 tsp jintan putih
- 1 tsp biji ketumbar
- 5 cawan stok ayam ,panas
- 150 ml krim
- Garam dan lada hitam
- Sedikit daun pasli untuk hiasan
- Sedikit croutons (roti bakar yang dipotong kiub)
Cara-cara
- Kupas kulit dan hiris nipis-nipis parsnip. Panaskan mentega di dalam periuk yang besar.
- Masukkan parsnip, bawang dan bawang putih. Masak sehingga lembut tetapi tidak bertukar warna. Gaul sekerap mungkin. Masukkan jintan putih, dan kacau selama 1-2 minit.
- Kemudian campurkan stok ayam yang panas tadi dan gaul sebati.
- Tutup periuk dan biarkan mendidih selama 20 minit atau sehingga parsnip lembut. Pekatkan sup dan periksa rasanya. Tambahkan krim dan didihkan lagi.
- Hidangkannya dan taburkan daun pasli dan juga croutons.
No comments:
Post a Comment