Wednesday, 18 September 2013

Parsnip Soup

Bahan-bahan 
  • 900 g parsnip
  • 50 g mentega
  • 1 ulas bawang besar, dicincang
  • 2 ulas bawang putih, diketuk
  • 2 tsp jintan putih
  • 1 tsp  biji ketumbar
  • 5 cawan stok ayam ,panas
  • 150 ml krim
  • Garam dan lada hitam
  • Sedikit daun pasli untuk hiasan
  • Sedikit croutons (roti bakar yang dipotong kiub)

Cara-cara

  1. Kupas kulit dan hiris nipis-nipis parsnip. Panaskan mentega di dalam periuk yang besar.
  2. Masukkan parsnip, bawang dan bawang putih. Masak sehingga lembut tetapi tidak bertukar warna. Gaul sekerap mungkin. Masukkan jintan putih, dan kacau selama 1-2 minit.
  3. Kemudian campurkan stok ayam yang panas tadi dan gaul sebati.
  4. Tutup periuk dan biarkan mendidih selama 20 minit atau sehingga parsnip lembut. Pekatkan sup dan periksa rasanya. Tambahkan krim dan didihkan lagi.
  5. Hidangkannya dan taburkan daun pasli dan juga croutons.

No comments: