Spaghetti with Salmon & Prawns
Bahan-bahan
- 300 g isi ikan salmon
- Sedikit daun selasih (basil leaf)
- 1 cawan jus anggur (boleh didapati di supermarket)
- 150ml double cream
- 6 biji tomato masak ( dikupas kulit dan di cincang )
- 350g spageti
- 115g udang sederhana besar (direbus dan di buah kulit)
- Garam dan lada hitam
- Minyak zaitun
Cara-cara
- Masukkan minyak dan letakkan kulit ikan salmon di atas di dalam periuk. Tuangkan jus anggur dan daun basil. Renjiskan sedikit garam dan lada hitam di atas ikan salmon.
- Rebuskan seketika, tutup periuk selama 5 minit.
- Gunakan penyepit besi (thong) dan keluarkannya dan ketepikan.
- Dalam periuk yang sama, masukkan double cream dan tomato sehingga mendidih dan sebati. Kacau perlahan-lahan di bawah api sederhana selama 10-15 minit. Jangan tutup periuk.
- Sementara itu, masak spageti dalam air mendidih yang telah di tambahkan sedikit garam selama 10-12 minit.
- Carik isi salmon besar-besar menggunakan garpu. Buang kulit ikan dan tulang (sekiranya ada). Tambahkan isi ikan tersebut dan udang kedalam periuk tadi. Gaulkannya perlahan-lahan (jangan biarkan isi ikan salmon hancur). Rasa terlebih dahulu dan tambahkan perasa mengikut citarasa sendiri.
- Toskan spageti kemudian masukkan ke dalam pinggan. Tuang sos ke atasnya dan boleh dihidangkan serta merta. Hiaskan dengan daun selasih.
No comments:
Post a Comment