Passion Fruit Creams
Bahan-bahan
- 2 1/2 cawan double cream
- 6 biji passion fruit (boleh diganti dengan buah delima)
- 2-3 tbsp gula vanilla
- 5 biji telur
Cara-cara
- Panaskan oven pada suhu 180C / 350F. Bariskan 6 mangkuk kecil (ramekins) bersaiz 120ml berserta kertas kek (baking parchment) yang berbentuk bulat. Letakkannya di atas dulang pembakar.
- Masukkan passion fruit dan pukul bersama-sama gula dan telur ke dalam periuk dan biarkannya sebati di bawah api yang sederhana. (Jadikannya sos untuk dihidangkan kemudian). Padamkan api dan dibiarkan sejuk.
- Di dalam mangkuk yang lain, panaskan double cream dan keluarkannya. Biarkannya. Kemudian tuang dan penuhkan 1/2 adunan ke dalam mangkuk kecil (ramekins) tersebut.
- Bakar selama 25-30 minit atau sehingga benar-benar masak. Gunakan lidi untuk pastikan ianya masak. Kemudian, biarkannya sejuk seketika sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
- Setelah itu, guna pisau kecil dan keluarkannya perlahan-lahan supaya tidak hancur. Perlahan-lahan tarik kertas kek (baking parchment) dan letakkannya ke dalam piring.
- Sejukkannya di dalam peti sejuk sehingga boleh dihidangkan.
- Ketika dihidangkan, ambil 1 sudu besar sos passion fruit tadi dan tuangkannya diatasnya.

No comments:
Post a Comment