Wednesday, 18 September 2013

Passion Fruit Creams

Bahan-bahan 
    • 2 1/2 cawan double cream
    • 6 biji passion fruit (boleh diganti dengan buah delima)
    • 2-3 tbsp gula vanilla
    • 5 biji telur

    Cara-cara

    1. Panaskan oven pada suhu 180C / 350F.  Bariskan 6 mangkuk kecil (ramekins) bersaiz 120ml berserta kertas kek (baking parchment) yang berbentuk bulat. Letakkannya di atas dulang pembakar.
    2. Masukkan passion fruit dan pukul bersama-sama gula dan telur ke dalam periuk dan biarkannya sebati di bawah api yang sederhana. (Jadikannya sos untuk dihidangkan kemudian). Padamkan api dan dibiarkan sejuk.
    3. Di dalam mangkuk yang lain, panaskan double cream dan keluarkannya. Biarkannya. Kemudian tuang dan penuhkan 1/2 adunan ke dalam mangkuk kecil (ramekins) tersebut.
    4. Bakar selama 25-30 minit atau sehingga benar-benar masak. Gunakan lidi untuk pastikan ianya masak. Kemudian, biarkannya sejuk seketika sebelum di masukkan ke dalam peti sejuk.
    5. Setelah itu, guna pisau kecil dan keluarkannya perlahan-lahan supaya tidak hancur. Perlahan-lahan tarik kertas kek (baking parchment) dan letakkannya ke dalam piring. 
    6. Sejukkannya di dalam peti sejuk sehingga boleh dihidangkan. 
    7. Ketika dihidangkan, ambil 1 sudu besar sos passion fruit tadi dan tuangkannya diatasnya.

    No comments: