Tuesday, 17 September 2013

Beef with Blue Cheese Sauce

Bahan-bahan 
    • 2 tbsp butter
    • 2 tbsp oliver oil
    • 150 g stik daging (fillet steaks-kalau boleh bahagian tenderloin)
    • Garam
    • Lada hitam (lada Sarawak)
    • Parsley leaf - untuk hiasan
    • Kentang yang dibakar (roast potatoes)
    • Sayur Mediterranean (Kalau tak ada,boleh diganti dengan apa2 jenis sayur)

    • Untuk Blue Cheese Sauce:
    • 2 tbsp jus anggur (dalam botol )
    • 150 ml double cream
    • 75 g Roquefort (boleh didapati di Cold Storage) di remukkan

    Cara-cara

    1. Masukkan butter dan minyak zaitun untuk menggoreng dalam frying pan diatas api yang panas.
    2. Masukkan bahan-bahan perasa (garam & lada hitam) secukup rasa. Masak selama 1 minit setiap bahagian daging (dibalik-balikkan). 
    3. Perlahankan api dan masak lagi selama 2-3 minit setiap bahagian (dibalik-balikkan). Keluarkan daging dan letakkannya di dalam pinggan.
    4. Gunakan frying pan yang sama dan perlahankan api dan masukkan jus anggur. Gaul sama rata.
    5. Tambahkan double cream dan didihkan sehingga pekat.
    6. Masukkan cheese dan lenyekkan dalam sos tersebut menggunakan sudu.
    7. Cuba rasa untuk pastikannya ia sebati dan bersesuaian dengan citarasa sendiri.
    8. Angkat dan tuangkan sos tersebut di atas daging yang the lah di masak itu.
    9. Taburkan parsley leaf diatas steak (ikut suka) atau biarlah begitu saja. Hidangkan bersama ke tang bakar dan sayur Mediterranean

    No comments: