Beef with Blue Cheese Sauce
Bahan-bahan
- 2 tbsp butter
- 2 tbsp oliver oil
- 150 g stik daging (fillet steaks-kalau boleh bahagian tenderloin)
- Garam
- Lada hitam (lada Sarawak)
- Parsley leaf - untuk hiasan
- Kentang yang dibakar (roast potatoes)
- Sayur Mediterranean (Kalau tak ada,boleh diganti dengan apa2 jenis sayur)
- Untuk Blue Cheese Sauce:
- 2 tbsp jus anggur (dalam botol )
- 150 ml double cream
- 75 g Roquefort (boleh didapati di Cold Storage) di remukkan
Cara-cara
- Masukkan butter dan minyak zaitun untuk menggoreng dalam frying pan diatas api yang panas.
- Masukkan bahan-bahan perasa (garam & lada hitam) secukup rasa. Masak selama 1 minit setiap bahagian daging (dibalik-balikkan).
- Perlahankan api dan masak lagi selama 2-3 minit setiap bahagian (dibalik-balikkan). Keluarkan daging dan letakkannya di dalam pinggan.
- Gunakan frying pan yang sama dan perlahankan api dan masukkan jus anggur. Gaul sama rata.
- Tambahkan double cream dan didihkan sehingga pekat.
- Masukkan cheese dan lenyekkan dalam sos tersebut menggunakan sudu.
- Cuba rasa untuk pastikannya ia sebati dan bersesuaian dengan citarasa sendiri.
- Angkat dan tuangkan sos tersebut di atas daging yang the lah di masak itu.
- Taburkan parsley leaf diatas steak (ikut suka) atau biarlah begitu saja. Hidangkan bersama ke tang bakar dan sayur Mediterranean
No comments:
Post a Comment