Wednesday, 18 September 2013

Sup Avocado

Bahan-bahan 
  • 2 avocado saiz besar
  • 300 ml krim masam (sour cream)
  • 4 cawan stok ayam 
  • 1 tangkai daun ketumbar, dihiris halus
  • Garam dan lada hitam

Cara-cara

  1. Belah buah avocado kepada 2 bahagian. Kupas kulitnya dan buang bijinya. Potong kecil-kecil dan di masukkan ke dalam pengisar makanan bersama-sama 3-4 tbsp krim masam. Kisar sehingga benar-benar halus menjadi pes.
  2. Panaskan stok ayam di dalam periuk. Apabila panas, tidak terlalu mendidih, tambahkan baki krim masam dan kacau perlahan-lahan.
  3. Kemudian masukkan pes avocado tadi ke dalam periuk stok ayam sehingga mendidih. Masukkan garam untuk rasa.
  4. Sendukkan sup ke dalam mangkuk sup  bersama-sama daun ketumbar dan lada hitam.
  5. Hendaklah dihidangkan segera sementara warnanya tidak berubah.

No comments: