Sup Avocado
Bahan-bahan
- 2 avocado saiz besar
- 300 ml krim masam (sour cream)
- 4 cawan stok ayam
- 1 tangkai daun ketumbar, dihiris halus
- Garam dan lada hitam
Cara-cara
- Belah buah avocado kepada 2 bahagian. Kupas kulitnya dan buang bijinya. Potong kecil-kecil dan di masukkan ke dalam pengisar makanan bersama-sama 3-4 tbsp krim masam. Kisar sehingga benar-benar halus menjadi pes.
- Panaskan stok ayam di dalam periuk. Apabila panas, tidak terlalu mendidih, tambahkan baki krim masam dan kacau perlahan-lahan.
- Kemudian masukkan pes avocado tadi ke dalam periuk stok ayam sehingga mendidih. Masukkan garam untuk rasa.
- Sendukkan sup ke dalam mangkuk sup bersama-sama daun ketumbar dan lada hitam.
- Hendaklah dihidangkan segera sementara warnanya tidak berubah.
No comments:
Post a Comment