Wednesday, 18 September 2013

Blackcurrant Fool

Bahan-bahan 
    • 3 cawan blackcurrants
    • 45 ml air
    • 1 cawan gula castor
    • 1 tsp jus lemon
    • 1 1/2 cawan double cream
    • 1 biji lemon (Ambil perahannya)

    Cara-cara

    1. Masukkan blackcurrant ke dalam periuk kecil bersama-sama air dan masak di bawah api yang perlahan sehingga lembut. Kemudian padamkan api dan masukkan gula sehingga rasa manisnya. Gaulkannya sehingga larut dalam air.
    2. Sejukkannya terlebih dahulu. Kemudian, masukkan ke dalam blender dan kisar sehingga menjadi pes. Biarkan sejuk seketika.
    3. Kemudian, tambahkan perahan jus lemon dan kacau rata. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
    4. Dalam mangkuk lain, putarkan double cream sehingga gebu menggunakan pemukul telur. Kemudian campurkannya ke dalam pes tadi. Gaul perlahan-lahan sehingga sebati.
    5. Selepas itu, tuangkannya ke dalam gelas dan biarkannya pada suhu bilik selama 1-2minit.
    6. Selepas dibiarkan pada suhu bilik, masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sedia untuk dihidangkannya.

    No comments: