Tuesday, 17 September 2013

Beef on Lemongrass Sticks

Bahan-bahan 
    • 300 g daging cincang.                                              
    • 4 ulas bawang putih dicincang
    • 4 tangkai daun ketumbar dicincang
    • 1/2 tsp gula
    • 1 tbsp kicap cair
    • Garam dan lada hitam
    • 4 inci batang serai
    • Sos cili manis (dihidang bersama-sama)

    Cara-cara

    1. Campurkan semua bahan-bahan kecuali serai. Garam dan lada hitam untuk perasa dan gaul sebati.
    2. Bahagikan kepada 8 bahagian dan padatkan menjadi bentuk bulat supaya ianya mudah melekat pada batang serai.
    3. Setelah itu, lekatkan pada batang serai.bentukkannya menjadi seperti paha ayam.
    4. Masak di bawah api panggang (seperti satay) selama 3-4 minit sehingga bertukar kuning-kekuningan.
    5. Dihidangkan bersama sos cili untuk dicicah.

    No comments: