Wednesday, 18 September 2013

Cool Chocolate Float

Bahan-bahan 
    • 115 g coklat
    • 1 cawan susu
    • 1 tbsp gula castor
    • 4 scoop besar Aiskrim coklat/vanilla
    • Sedikit krim putar yang sedia ada dijual di supermarket
    • Parutan coklat

    Cara-cara

    1. Masukkan coklat ke dalam periuk dan campurkannya dengan susu dan gula. Panaskan dan kacau perlahan-lahan menggunakan sudu kayu (wooden spoon) sehingga coklat cair dan adunan menjadi lembut. Tuangkan ke dalam mangkuk dan dibiarkan dalam mangkuk besar yang berisi air sejuk untuk mencepatkan proses menyejuk.
    2. Campurkannya setengah aiskrim dan kisar menggunakan pengisar makanan (boleh menggunakan blender) sehingga menjadi susu coklat.
    3. Baki aiskrim di masukkan ke dalam gelas yang bersaiz tinggi. Kemudian, masukkan susu coklat yang di kisar, krim putar dan parutan aiskrim.

    **hiaskan mengikut citarasa masing-masing

    No comments: