Jenis-jenis daging

Jenis-jenis Daging

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paruhatikulitotaksumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Daging memang sedap di makan samada di masak secara rebus, salai, panggang, goreng, dsb. Daging juga membekalkan kita protein dalam badan manusia terutama kepada golongan berdarah O. Pengambilan daging yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan manusia.

Antara daging-daging yang digemari ialah daging ayam, daging lembu, daging kambing, daging rusa, daging kerbau dsb. Ada juga yang mengemari daging unta, daging arnab dan daging ayam belanda.
Berikut adalah sebahagian gambar yang boleh didapati di pasaraya dan pasar.




No comments: