Thursday, 25 June 2015

Ayam Rendang Kebaboom (Ayam Rendang Cili Padi)

Dengar bunyi pun dh semacam kan.. Pa yg boom nya kan.. Hahahahaa... Selalunya ayam rendang kita tak letak cili padi kan. Tapi kali ni kita bubuh cili api. Yang tak makan pedas tu, boleh lah skip tengok resepi yang lain. Yes.. I dont like eat spicy food. But lovely hubby suka sgt. Perut dia dh sebati dengan pedas. Saya kalau makan, sure masuk toilet 4-5kali.. Teruk juga effect orang yang tak makan pedas ni. Sikit pedas pun, perut saya tak mampu nak tanggung.. Jadik, resipi ni saya khas kan untuk yang spicy lover... Wahai peminat2 makanan pedas, meh try Ayam Rendang Kebaboom ni.. 
**warning: yg x mkn pedas, Jgn try nk cuba mkn ok. Hahahahaa... Menangis korg nanti

Resepi ke8 Ramadhan 
Ayam Rendang Kebaboom

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam dipotong 10-15
  • 20 biji cili api (boleh ditambah kalau nak lebih pedas)(dikisar)
  • 2 inci kunyit hidup (dikisar)
  • Santan 
  • Sedikit kerisik
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
 Cara-cara :
  1. Panaskan kuali kemudian masukkan ayam bersama bahan yang dikisar tadi. Masukkan juga serai yang telah dititik. Masak sehingga sedikit kering.
  2. Bila dah kering, masukkan santan dan kacau selalu supaya tidak melekat. kacau sehingga air santan menjadi pekat.
  3. Masukkan kerisik dan asam keping dan kacau sehingga kuah menjadi minyak pecah. 

Nota: bahan2 sama je dengan bahan2 rendang yang lain, beza nya resepi ni menggunakan cili padi berbanding rendang biasa menggunakan cili merah.


No comments: