Wachaa..... Hari ni kita buat mi Hong Kong dicampur cendawan. Kita tukar selera kita makan mi pula.. Seorang freelancer ni memang busy lah. Tapi sejak kebelakangan ni saya lebih banyak dok rumah. Keja ofis tu ada juga nak buat tapi saya buat mana yang patut diutamakan. So, hari ni mi Hong Kong Cendawan. Wachaa... Heheheee...
Resepi ke6 ( Ramadhan)
Mi Hong Kong Cendawan
Bahan-bahan :
- 1 senduk minyak
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 150gm daging (dihiris nipis)
- 200gm ikan tenggiri (dihiris nipis)
- 200gm udang sederhana besar
- 2 ekor sotong (dipotong bulat)
- 2 sudu besar serbuk pati ayam
- 3 sudu besar tepung gandum
- 1/2 batang lobak merah (didadukan)
- 1 sudu besar sos perasa Maggi
- 250gm cendawan tiram (dipotong)
- Garam, gula, kicap secukup rasa
- 150gm sawi hijau (dipotong)
- 250gm mi kuning
- Hiasan :Telur dadar (2biji telur), 2 biji tomato (dihiris), 3biji cili merah (dihiris)
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan. Kemudian masukkan daging, ikan, udang serta sotong dan dikacau rata.
- Masukkan air, serbuk pati ayam dan bancuhkan tepung gandum (supaya tepung tidak berketul2) Kemudian, masukkan lobak merah. Kacau rata dan masukkan sos perasa Maggi, cendawan tiram, garam, gula, kicap secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan sayur sawi dan mi. Kacau rata dan angkat.
- Hiaskan dengan bahan-bahan hiasan & hidangkan bersama cili jeruk.
Menyediakan cili jeruk :
Hiris nipis cili merah dan hijau. Masukkan ke dalam cuka yang telah dicampurkan dengan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment