Bulan puasa ni teringin nk buat something to my family. Nasi memang kena makan lah. Nasi dh jadi makanan asasi manusia kan. heheheee... Kuih asyik beli je. Makin banyak beli makin banyak duit dikeluarkan. Better kita buat sendiri. Lagipun kalau buat lebih kuih pun, boleh lah juga sedekah kat surau untuk para jemah kan. Pahala pun dapat kan..kan..kan.. oklah saya nak share sikit resipi kuih sagu ni. memang umphhh nya rasanya lebih2 lagi kalau kuih ni masuk dalam peti sejuk.. hehehee.. Saya suka makan sejuk2.. Jangan kata saya pelik pula kan. oklah saya share resipi simple and easy untuk korang. try noh...
Resipi ke2 (Ramadhan)
Kuih Sagu Kelapa
Bahan- bahan:
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- pewarna merah (pati sirap ros)
- daun pandan
- kelapa parut
- sedikit garam
Cara-cara:
- Bersihkan sagu dan toskan airnya
- Masak air bersama gula, pati sirap ros dan daun pandan sehingga mendidih
- Apabila mendidih, masukkan sagu dan kacau sehingga sagu menjadi jernih
- Setelah pekat dan jernih, kacau selama 5 hingga 10 minit
- Letak dalam loyang dan biarkan sejuk (pada suhu bilik) dan boleh dipotong (agk2 keras sedikit)
- Gaul dengan kelapa parut yang telah digaulkan bersama garam
No comments:
Post a Comment