Thursday, 25 June 2015

Ayam Goreng Madu

Menu untuk dikongsi hari ni mmg mudah lah. Ayam + Madu = Ayam goreng madu.. Cara-cara nak disediakan memang mudah lah. Well u know me. Saya ni tak suka yang susah-susah. Semua nak kerja mudah. Heheheee... Sepatutnya kena bubuh nama menu ni ayam mudah madu.. semuanya MUDAH.. Kan kan kan.. Jom lihat resepi

Resepi ke7 Ramadhan
Ayam Goreng Madu

Bahan-bahan :


  • 500gm ayam
  • Minyak untuk menggoreng
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 8 ulas bawang putih (dikisar)
  • 3cm halia (dikisar)
  • 5 sudu besar madu
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 7 biji cili merah
  • 5 sudu besar pati perahan daun pandan 
  • Sedikit garam 
  • Sedikit gula batu

Cara-cara :
  1. Campur semua bahan dan kisar (pastikan jangan terlalu halus)
  2. Bersihkan ayam dan potong kecil-kecil sebelum diperap bersama bahan kisar. Simpan di dalam peti sejuk untuk seketika.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam di atas api perlahan.

* Saya prefer ayam bahagian kepak dan drumstick. Bahagian ni sedap. Tapi jika yang nak lebih khasiat, guna bahagian dada. Minyak masak tu boleh digantikan dengan minyak zaitun. 
Selamat mencuba ye. ^_^



No comments: