Friday, 19 June 2015

Masak Lemak Pisang Muda

Lama benor lah tak update blog. Mahu taknya, saya kan sibuk dengan tugasan sebagai seorang housewife. Segala kerja rumah nak kena settle kan. hal ehwal ank-anak pun saya kena ambil berat almaklumlah encik suami seorang Chef, asyik sibuk memanjang kalahkan menteri..hehehehee..just kidding. Saya lah segala-galanya lah mesin dalam rumah, belajar ank-anak pun saya pantau. I'm a part time teacher..heheheee... Boleh lah. SPM lulus tau. jangan pandang orang sebelah mata. ni pun dok rumah sebab dulu-dulu parents tak cukup duit nak sambungkan kita ke menara ganding.
    Pejam celik pejam celik, kita dah puasa. Baru 2 hari berpuasa..Baru da masa sikit nak update blog yang lama menyepi ni. Tup tup otak ni pula fikir nak masak apa untuk waktu berbuka ni. Berbuka puasa ni nak masak tradisional tp tak tradisional sangat lah. Janji sedap dan mudah, 


Resepi 1 (Ramadhan)
Masak Lemak Pisang Muda
Bahan-bahan :

  • 1 biji kelapa (diambil santan)
  • 1 sisir pisang rastari muda (dipotong serong setebal 3cm)
  • 10gm cili padi
  • 1 biji kunyit
  • 2 biji bawang besar
  • 20gm ikan bilis
  • 1/2 cawan minyak masak (untuk menumis)
  • Garam secukup rasa
  • Cili merah (untuk hiasan)
Cara-caranya:
  1. Kisar cili padi, kunyit, bawang besar dan ikan bilis. (kalau tak da mesin pengisir, lesung batu pun boleh digunakan) .
  2. Tumiskan kesemua bahan-bahan yang kisar tadi sehingga terbit bau.
  3. Masukkan santan pekat dan pisang. Biarkan ianya mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Hiris cili merah untuk hiasan.

erm...sedap tak sedap, try lah masak.. Oh ya, kalau pekat sangat, masukkan sedikit air, Masakan rumah macam ni ikut selera kita sendiri. ada yang suka pekat.. ada yang suka biasa-biasa. Ikut selera korang lah. Kalau dah tambah air tu, jangan lupa tambah lagi garam. Nanti tawar lah pula..hehehehe.. Selamat Mencuba...

No comments: