Monday, 30 September 2013

Baked Eggs with Creamy Leeks

Bahan-bahan 
    • 1 tbsp mentega
    • 225 g daun bawang kucai/lik (leek)
    • 5-6 tbsp krim putar (whipping cream)
    • Parutan buah pala
    • 4 biji telur 
    • sedikit daun sage (sage leaves)
    • Minyak bunga matahari (sunflower oil)
    • Garam dan lada hitam

    Cara-cara

    1. Cairkan mentega di dalam kuali (frying pan) dan masukkan daun lik (leek).
    2. Masukkannya selama 3-5 minit di bawah api yang sederhana, gaul secara kerap sehingga lembut/layu tetapi tidak bertukar warna. ( pastikan daun lik ini mason berwarna hijau).
    3. Tambahkan 3 tbsp krim putar (whipping cream) dan masak selama 5minit, sehingga daun lik menjadi lembut dan krim menjadi sedikit pekat. Tambahkan garam, lada dan parutan buah pala.
    4. Masukkan acuan kecil (ramekins) di atas dulang pembakar dan bahagikan daun lik yang telah masak sama banyak ke dalam acuan kecil (ramekins) tersebut. Pecahkan sebiji telur ke dalam setiap acuan tersebut. Ambil sesudu besar krim dan masukkannya ke dalam acuan tersebut bersama-sama secubit lada hitam.
    5. Tuangkan air panas di atas dulang pembakar sehingga setengah dari acuan tersebut. Pindahkan dulang pembakar tersebut ke dalam oven dan bakar selama 10minit atau sehingga masak.
    6. Sementara menunggu airnya masak, goreng daun sage bersama sedikit minyak masak sehingga ranggup dan boleh dihiaskan di atasnya.


    No comments: