Monday, 16 September 2013

Cream of Mushroom Soup

Bahan-bahan 
    • 1kg cendawan butang yang berwarna putih
    • 1tbsp perahan limau
    • 1tbsp mentega tanpa garam (unsalted butter)
    • 2tbsp bawang merah (dicincang halus)
    • 1tbsp daun thyme (diracik halus)
    • 1/2 bay leaf
    • 1tsp garam halus
    • 1/2tsp lada hitam
    • 2cawan heavy cream (creme cream)
    • 1 1/2 cawan stok ayam
    • 1tsp tepung jagung (larutkan ke dalam 1tbsp air)
    • Sedikit daun sup (parsley leaf)

    Cara-cara

    1. Kisar cendawan bersama-sama jus lemon
    2. Cairkan mentega didalam sauce pan size 4-5quart (size besar) dan tumiskan bawang merah di bawah api yang sederhana. Tambahkan cendawan, thyme, dan bay leaf ,tumiskan perlahan-lahan atas api sederhana selama 10-15 minit atau sehingga air yang keluar dari cendawan hilang.
    3. Tambah garam, lada, creme cream, stok ayam, dan rebus. Didihkan selama 20minit.
    4. Tambahkan tepung jagung dan gaul sehingga 10minit.
    5. Tambahkan sedikit perasa dan sedikit perahan jus lemon mengikut citarasa masing-masing.
    6. Hiasan dengan daun parsley

    No comments: