Cream of Mushroom Soup
Bahan-bahan
- 1kg cendawan butang yang berwarna putih
- 1tbsp perahan limau
- 1tbsp mentega tanpa garam (unsalted butter)
- 2tbsp bawang merah (dicincang halus)
- 1tbsp daun thyme (diracik halus)
- 1/2 bay leaf
- 1tsp garam halus
- 1/2tsp lada hitam
- 2cawan heavy cream (creme cream)
- 1 1/2 cawan stok ayam
- 1tsp tepung jagung (larutkan ke dalam 1tbsp air)
- Sedikit daun sup (parsley leaf)
Cara-cara
- Kisar cendawan bersama-sama jus lemon
- Cairkan mentega didalam sauce pan size 4-5quart (size besar) dan tumiskan bawang merah di bawah api yang sederhana. Tambahkan cendawan, thyme, dan bay leaf ,tumiskan perlahan-lahan atas api sederhana selama 10-15 minit atau sehingga air yang keluar dari cendawan hilang.
- Tambah garam, lada, creme cream, stok ayam, dan rebus. Didihkan selama 20minit.
- Tambahkan tepung jagung dan gaul sehingga 10minit.
- Tambahkan sedikit perasa dan sedikit perahan jus lemon mengikut citarasa masing-masing.
- Hiasan dengan daun parsley
No comments:
Post a Comment