Yes.... hari ni menu nasi putih dengan tomyam. Baru 5 hari puasa dah tak tau nak makan apa dah kan. Kita bukan budak-budak lagi.. Feeling teringin-teringin ni dah tak da dah. Selera makan pun dah kurang. So, the best way nak tingkatkan nafsu makan kita, saya nak buat tomyam lah. Cukup sekadar nasi putih + tomyam + telur dadar. Jom try lah.. Simple and easy... tomyam untuk korang.. hehehee..
Resipi ke3 (Ramadhan)
Tomyam Kung
Bahan-bahan :
- 10 ekor udang (dibuang kulit) saiz udang ikt pilihan masing2
- 3 ekor sotong (dipotong bulat)
- 2 keping kek ikan (dipotong)
- 1/2 batang lobak merah (dipotong bulat)
- 30 gram kubis bunga
- 2 cawan air ataupun secukupnya
- 1 biji bawang besar ( dipotong bulat)
- 2 batang serai (diketuk)
- 7 helai daun limau purut
- 5-7 biji cili padi (dipotong serong) kalau nak pedas, boleh tambah jumlah cili padi
- 1 tangkai daun ketumbar
- 2 kiub tomyam
- garam secukup rasa
- 2 sudu makan minyak masak
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis dahulu separuh bawang besar yang dihiris bulat, serai, cili padi, separuh daun ketumbar dan daun limau purut. Tumis sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan kiub tomyam segera dan kacau seketika.
- Masukkan dua ataupun tiga cawan air, Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan lobak merah dan kubis bunga. Biarkan masak sehingga empuk.
- Kemudian masukkan udang, sotong dan kek ikan.
- Tambahkan sedikit garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan separuh lagi bawang besar dan daun ketumbar. Kacau seketika dan boleh diangkat.
**Bahan-bahan dia nampak memang banyak tapi senang di masak. Main campak-campak je dalam kuali. Meh intai-intai resipi tomyam kung ni. tak rugi mencuba. ^_~
1 comment:
sedap Dan dh masak kt tmpt kj. marvellous.. xpyh bli lg kt kedai ye
Post a Comment