Tuesday, 23 June 2015

Tomyam Kung

Yes.... hari ni menu nasi putih dengan tomyam. Baru 5 hari puasa dah tak tau nak makan apa dah kan. Kita bukan budak-budak lagi.. Feeling teringin-teringin ni dah tak da dah. Selera makan pun dah kurang. So, the best way nak tingkatkan nafsu makan kita, saya nak buat tomyam lah. Cukup sekadar nasi putih + tomyam + telur dadar. Jom try lah.. Simple and easy... tomyam untuk korang.. hehehee..


Resipi ke3 (Ramadhan)
Tomyam Kung
Bahan-bahan :
  • 10 ekor udang (dibuang kulit) saiz udang ikt pilihan masing2
  • 3 ekor sotong (dipotong bulat)
  • 2 keping kek ikan (dipotong)
  • 1/2 batang lobak merah (dipotong bulat)
  • 30 gram kubis bunga
  • 2 cawan air ataupun secukupnya
  • 1 biji bawang besar ( dipotong bulat)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 7 helai daun limau purut
  • 5-7 biji cili padi (dipotong serong) kalau nak pedas, boleh tambah jumlah cili padi 
  • 1 tangkai daun ketumbar
  • 2 kiub tomyam
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu makan minyak masak
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis dahulu separuh bawang besar yang dihiris bulat, serai, cili padi, separuh daun ketumbar dan daun limau purut. Tumis sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan kiub tomyam segera dan kacau seketika.
  3. Masukkan dua ataupun tiga cawan air, Biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan lobak merah dan kubis bunga. Biarkan masak sehingga empuk.
  5. Kemudian masukkan udang, sotong dan kek ikan.
  6. Tambahkan sedikit garam secukup rasa. Akhir sekali, masukkan separuh lagi bawang besar dan daun ketumbar. Kacau seketika dan boleh diangkat.
**Bahan-bahan dia nampak memang banyak tapi senang di masak. Main campak-campak je dalam kuali. Meh intai-intai resipi tomyam kung ni. tak rugi mencuba. ^_~




1 comment:

mdsarizal.ungu said...

sedap Dan dh masak kt tmpt kj. marvellous.. xpyh bli lg kt kedai ye