Tuesday, 1 October 2013

Makanan Musim Hujan Dan Suhu Dingin..(mudah dan ringkas disediakan)

Kita memang nak masak sesuatu yang mudah dan ringkas untuk disediakan. Tidak perlu nak memeningkan kepala untuk menyediakan sesuatu yang remeh. Malah memakan masa untuk menyediakan bahan-bahannya. Setelah berfikir panjang, saya cuba sesuatu yang baharu dan ringkas menyediakannya. Kebanyakan bahan-bahan saya beli boleh didapati di pasaraya dan mudah diperolehi. Musim hujan dan suhu yang sejuk amatlah bersesuaian hidangkan hidangan ini. Dengan rasanya berkrim dan panas, membuatkan kita lebih berselera dan menikmati keenakannya. Cubalah sementara cuaca hujan dan suhu yang dingin ini.


POT PIE AYAM (CHICKEN POT PIE)

Attention: open in a new window.
Bahan-bahan
2 dada ayam
Garam dan lada sudah
2 tbsp minyak jagung
2 tin krim kentang (boleh guna krim saderi atau krim cendawan jika perlu)
2 cawan kacang pis dan lobak merah sejukbeku -basuh dan toskan
1 cawan saderi
1/2 cawan bawang
Doh pie sejukbeku (yang sedia ada dijual di pasaraya)
Cara-caranya
  1. Perapkan ayam dengan minyak sayur, garam dan lada sulah.
  2. Bakar pada suhu 350F untuk 20 minit atau sehingga masak tetapi lembut.
  3. Sejukkan kemudian potong menjadi ketulan sederhana kecil.
  4. Hiris saderi kecil-kecil.
  5. Hiris bawang nipis-nipis.
  6. Goreng bawang sehingga bertukar warna perang.
  7. Tambah saderi, kacang pis dan lobak merah dan kacau.
  8. Masukkan krim kentang. (cream of potato soup)
  9. Biarkan mendidih selama beberapa minit.
  10. Tambah sedikit garam dan lada untuk rasa.
  11. Masukkan ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
  12. Terlebih dahulu, sediakan mangkuk atau tin aluminium dan letakkan doh pie.
  13. Kemudian, ambil isi ayam yang berkrim ke dalam doh pie.
  14. Tutup atasnya dengan doh pie. Beruskan di atasnya dengan telur jika mahukan atasnya berwarna perang dan ranggup.
  15. Bakar pada suhu 350F selama 20-30 minit atau sehingga luarannya bertukar warna keperang-perangan.

Nota: doh pie sejukbeku boleh dibeli dipasaraya.
**Krim kentang(cream of potato soup)/krim saderi(cream of celary soup)/krim cendawan(cream of mushroom soup)






No comments: