POT PIE AYAM (CHICKEN POT PIE)
Bahan-bahan
2 dada ayam
Garam dan lada sudah
2 tbsp minyak jagung
2 tbsp minyak jagung
2 tin krim kentang (boleh guna krim saderi atau krim cendawan jika perlu)
2 cawan kacang pis dan lobak merah sejukbeku -basuh dan toskan
1 cawan saderi
1/2 cawan bawang
Doh pie sejukbeku (yang sedia ada dijual di pasaraya)
2 cawan kacang pis dan lobak merah sejukbeku -basuh dan toskan
1 cawan saderi
1/2 cawan bawang
Doh pie sejukbeku (yang sedia ada dijual di pasaraya)
Cara-caranya
- Perapkan ayam dengan minyak sayur, garam dan lada sulah.
- Bakar pada suhu 350F untuk 20 minit atau sehingga masak tetapi lembut.
- Sejukkan kemudian potong menjadi ketulan sederhana kecil.
- Hiris saderi kecil-kecil.
- Hiris bawang nipis-nipis.
- Goreng bawang sehingga bertukar warna perang.
- Tambah saderi, kacang pis dan lobak merah dan kacau.
- Masukkan krim kentang. (cream of potato soup)
- Biarkan mendidih selama beberapa minit.
- Tambah sedikit garam dan lada untuk rasa.
- Masukkan ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
- Terlebih dahulu, sediakan mangkuk atau tin aluminium dan letakkan doh pie.
- Kemudian, ambil isi ayam yang berkrim ke dalam doh pie.
- Tutup atasnya dengan doh pie. Beruskan di atasnya dengan telur jika mahukan atasnya berwarna perang dan ranggup.
- Bakar pada suhu 350F selama 20-30 minit atau sehingga luarannya bertukar warna keperang-perangan.
Nota: doh pie sejukbeku boleh dibeli dipasaraya.
**Krim kentang(cream of potato soup)/krim saderi(cream of celary soup)/krim cendawan(cream of mushroom soup)
No comments:
Post a Comment