Pilihan hari ini, saya memilih piza. Keluarga saya amat meminati piza walau di mana kami berada. Bila kami outing, piza lah menjadi pilihan kami sekeluarga tanpa bantahan. Ianya ringan, mudah dikunyah dan yang paling penting,MENGENYANGKAN. Pelbagai jenis-jenis piza yang kita boleh pilih intinya. Intinya mesti lah banyak dan kejunya mesti dilebihkan diatasnya. Tapi kalau terlebih keju pun tak bagus. Piza jadi masin dan juga menggemukkan. Apa pun, para peminat piza, cubalah buat sendiri dan inti atasnya, boleh mengikut pilihan dan citarasa masing-masing. Kalau orang Malaysia, rendang menjadi pilihan. Masak rendang, kemudian taburkan atas doh dan di taburkan parutan keju, gerenti sedapnya. Tapi yang mengganggu kepala otak kita, dohnya.. Di sini, saya sertakan resepi doh yang mudah dan ringkas. Ketebalan doh, terpulang pada pilihan sendiri. Saya lebih menggemari doh nipis. Lebih ranggup.
Untuk doh piza
Bahan-bahan
Untuk doh piza
Bahan-bahan
- 800g tepung gandum
- 1 satchet dried yeast
- 500ml warm water
- 2 tsp garam
Cara-caranya:
Campurkan tepung, yis dan garam di dalam mangkuk pengadun dan putar mesin pengadun(mixing). Tambahkan air dan putar sehingga bercampur rata.
Setelah menjadi doh, menggunakan tangan, Uli selama 5-10 minit atau sehingga doh menjadi lembut dan kenyal.
Tutup mangkuk tersebut menggunakan plastik atau tuala, biarkan di dalam suhu bilik supaya doh berkembang dari saiz asalnya selama 2 jam.
Setelah doh berkembang, keluarkannya dan dipotong kepada 4 bahagian. Uli setiap doh yang dipotong itu, menjadi bebola kecil.
Minyakkan dulang pembakar dan letakkannya 4 bebola doh di atas dulang tersebut.Tutupkannya dengan plastik atau tuala dan dibiarkan REHAT selama 20 minit.
Menggunakan pengiling, gilingkan doh tersebut dan letakkannya inti pilihan di atasnya.
Letakkannya di dalam dulang pembakar yang terlebih dahulu di griskan menggunakan sedikit minyak. Bakar di dalam oven selama 220°C selama 15-20 minit atau bertukar keperang-perangan.
Inti / topping piza
1 (15 auns) tin nenas - toskan jus dalam tin dan simpan
2 isi dada ayam potong kecil-kecil
1tsp bawang putih, dicincang
1 cawan sos teriyaki
1 bawang merah, hiris nipis-nipis
1 cawan parutan kejunya Cheddar
1 cawan keju Feta, diramas hancur.
1 (15 auns) tin nenas - toskan jus dalam tin dan simpan
2 isi dada ayam potong kecil-kecil
1tsp bawang putih, dicincang
1 cawan sos teriyaki
1 bawang merah, hiris nipis-nipis
1 cawan parutan kejunya Cheddar
1 cawan keju Feta, diramas hancur.
Cara-caranya :
Campurkan jus nenas, ayam, dan bawang putih di dalam mangkuk kecil. Tutup dan disejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Panaskan oven/ ketuhar 400 degrees F (200 degrees C).
Keluarkan ayam dari jus nenas. Masak ayam dan bawang putih di atas kuali yang panas, sehingga ayam bertukar warna kecoklatan.
Doh piza yang telah disediakan, sapukan sos teriyaki, kemudian taburkan bawang, dan di atasnya taburkan keju Cheddar. Kemudian, atasnya taburkan ayam, nenas dan keju feta. Bakar selama 15 minit atau sehingga keju berbiuh dan keperang-perangan.
No comments:
Post a Comment